Борељ: Литванија не спроводи своје санкције, већ европске

ЛУКСЕМБУРГ: Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ одбацио је данас тврдње Русије да Литванија примјењује сопствене, националне санкције блокирањем транзита одређене робе до руске ексклаве Калињинград и навео да су у питању санкције ЕУ.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

“То је чиста пропаганда. Литванија не предузима и не спроводи своје једностране националне санкције против Русије, него санкције које је увела Еуропска унија”, изјавио је Борељ на конференцији за новинаре у Луксембургу, након састанка министара спољних послова држава чланица ЕУ.

Он је подсетио да је ЕУ увела забрану транзита преко своје територије за одређену робу и да Литванија поступа у складу с њима, преноси Хина.

Русија је упозорила Литванију да ће предузети одређене мере како би заштитила своје националне интересе ако та земља под хитно не укине забрану транзита роба у Калињинград, али није прецизирала које су то мере.

Калињинград је руска ексклава која нема копнену везу с остатком Русије и која се граничи са Литванијом на северу, Пољском на југу, а на западу излази на Балтичко море.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести