Борељ најавио нове санкције Русији

БРИСЕЛ: Европска унија спремна је да наметне нове санкције Русије због њеног напада на Украјину, саопштио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Рестриктивне мере и даље представљају важан део нашег приступа и спремни смо да предузмемо даље мере с нашим партнерима, рекао је Борељ новинарима после састанка шефова дипломатија земаља чланица ЕУ у Бриселу, пренео је Ројтерс.

Путин користи избеглице као оружје

Шеф дипломатије ЕУ каже да је руска инвазија на Украјину била главна тема Савета министра спољних послова ЕУ који су се данас сасатли у Бриселу, али да нису донете и конкретне одлуке о следећим потезима ЕУ укључујуци и питање нових санкцијама према Русији.

Борељ нагалашава да ће рестриктивне мере и даље бити ”важан део приступа ЕУ” и напомиње да је ЕУ спремна да у координацији са пратнерима настави да притиска Русију.

Истовремено ЕУ ће, према речима Бореља, наставити да политички, финансијски, хуманитарно помаже Украјину укљуцујући и помоћ војним снагама Украјине.

Дошли смо до политичког договора о издвајању додатних 500 милиона евра из Европског инструмента за мир. Сматрамо да је оно што се дешава у Украјини ратни злочин почињен од стране руских војних снага над украјинским цивилима и то не може проћи без одговора, каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ каже и да је због руског униставања градова тренутно 3,3 милиона избеглих из Украјине и оцењује да председник Русије Владимир Путин користи избеглице као оружје.

Ми смо спремни да помогнемо свима, каже Борељ, те закључује да ће ЕУ тражити да се Русија осуди због ратних злочина и кршење хумнатирног и међународног права.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести