Бразил: Кинеска вакцина ефикасна 50,4 одсто?

САО ПАУЛО: Према најновијим резултатима које су објавили истраживачи у бразилским клиничким испитивањима , утврђено је да је вакцина против ковид 19 „ КоронаВак“ , коју је развио кинески „Синовак“ ефикасна у 50,4 одсто случајева.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com

То показује знатно мању успешност вакцине од претходних података, једва преко 50 одсто потребних за регулаторно одобрење, преноси ББЦ.

Прошле недеље истраживачи са Института Бутантан, који је спроводио испитивања у Бразилу, објавили су да је ова вакцина имала 78 одсто ефикасности у односу на „благе до тешке“ случајеве ковид-19. Али у уторак су открили да у израчунавање овог процента нису укључени подаци из групе „врло благих инфекција", међу онима који су развили болест а примили су вакцину, и који нису захтевали лекарску помоћ.

Са укључивањем ових података, стопа ефикасности сада износи 50,4 одсто , рекли су истраживачи.

Али Бутантан је нагласио да је вакцина 78 одсто ефикасна у спречавању блажих случајева којима је било потребно лечење и 100 одсто ефикасна у спречавању умерених до озбиљних случајева.

Резултати испитивања кинеске вакцине разликују се од земље до земље.

Турски истраживачи су прошлог месеца рекли да је вакцина КоронаВак била ефикасна 91,25 одсто, док је Индонезија, која је у среду почела свој програм масовне вакцинације, рекла да је ефикасна 65,3 одсто.

Кинеска вакцина је, уз ону произвођача АстраЗенека , друга коју бразилски регулатор тренутно разматра за одобрење, а неколико земаља, укључујући Индонезију, Турску и Сингапур, наручило је ову вакцину, наводи ББЦ.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести