Брегзит довео стране компаније у Холандију

ХАГ: Неизвесни ефекти Брегзита приморали су бројне стране компаније да отворе канцеларије у Холандији, саопштила је холандска Агенција за стране инвестиције, додајући да је од референдума о Брегзиту 2016. чак 140 компанија отворило канцеларије у Холандији, а 78 је прошле године своје пословне операције потпуно пребацило у ту земљу.
amsterdam
Фото: pixabay.com

АП извештава да се у извештају Агенције наводи да због одсуства одговора на могобројна питања о будућности пословних односа Велике Британије са ЕУ расте неизвесност у пословним круговима иако је Британија већ изашла из ЕУ.

Према званичним најавама, ЕУ и Велика Британија требало би до краја године да постигну сагласност о међусобним односима након Брегзита.

Агенција је саопштила да су у току преговори са представницима 425 компанија који разматрају могућност да због Брегзита прошире или потпуно преместе своје пословање у Холандију.

Фирме из Британије, али и из САД и Азије, разматрају реструктуирање својих европских операција због још нејасних ефеката Брегзита.

"За те компаније 2020. година ће бити веома важна", констатовао је Јероен Нијланд из Агенције за стране инвестиције.

Док многе компаније чекају да виде како ће се Брегзит одразити на нове британско-европске економске односе, према речима Нијланда, "све више пословних људи одлучује се за извесност и стабилност које наша земља (Холандија) пружа европској економији".

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести