Британски министар финансија неочекивано поднео оставку

ЛОНДОН: Британски министар финансија Саџид Џавид је неочекивано данас поднео оставку на ту функцију, изненадивши финансијска тржишта и политичке ескперте у земљи, а премијер Борис Џонсон је за новог шефа државних финансија именовао Риши Сунака, јавља Ројтерс позивајући се на саопштење владе.
d
Фото: Youtube Printscreen

Телевизија Си-Ен-Би-Си, преноси да оставка долази након што је Џонсон данас почео реконструкцију свог кабинета, и да је тим поводом и јавни тужилац Велике Британије, Џофри Кокс, такође поднео оставку.

Према медијским извештајима, додаје америчка тв, Џавиду је понуђена прилика да остане министар финансија под условом да отпусти све своје саветнике, што је он одбио и одлучио да да оставку.

Џавид је на функцији министра финансија био од јула прошле године, када је Џонсон први пут именован за премијера. Он ће у анале ући као британски шеф финансија који је најкраће обављао ту дужност, у последњих 50 година.

Његов наследник Сунак (39) претходно је обављао функцију главног секретара Трезора, што је друга по рангу функција иза министра финансија.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести