Број жртава од поплава у Немачкој се попео на 81

БЕРЛИН: Број људи који су изгубили живот у поплавама на западу Немачке се данас попео на 81, јавио је немачки медиј АРД, што је највећи масовни губитак живота у Немачкој услед природних катастрофа након дугог низа година.
Фонет/АП
Фото: Фонет/АП

Немачка влада је саопштила путем Фејсбука да се око 1.300 људи и даље води као нестало у области Арвилер, јужно од Келна.

Мобилне мреже не раде у појединим областима погођеним поплавама, што значи да породице и пријатељи не могу да допру до вољених, јавља Ројтерс.

У петак ујутро, дошло је до урушавања кућа у Ерфтштаду у близини Келна, а спасилачке службе се боре да помогну становницима који су се вратили у куће, упркос упозорењима, саопштила је градска влада у Келну.

Наводи се да су многи људи и даље у кућама, а неки се воде као нестали.

Цурење гаса је отежало посао спасиоцима, који покушавају чамцима да дођу до заточених људи у кућама.

Конзул: Нема страдалих и несталих држављана Србије

Држављана Србије нема међу више од 100 страдалих у поплавама у Немачкој, изјавио је данас конзул у Франкфурту Бранко Радовановић и нагласио да их нема ни међу 1.300 несталих.

Праву трагедију ћемо тек сагледати, рекао је Радовановић за Тањуг и нагласио да је уведен највиши степен потраге за страдалима и несталим.

Додао је да у том делу Немачке живи око 36.000 Срба, који гравитирају ка покрајини Хесен.

Велики број места одсечен је од света, невреме је захватило три покрајине, донео је 240 литара кише по квадратном метру, а у просеку месечно у јулу падне до 85. Кретање је отежано у свим правцима, у прекиду је електрична мрежа, ангажоване су све спасилачке службе, рекао је конзул.

Према његовим речима, воденом стихијом погођена су не само домаћинства већ и институције у којима је, између осталог, страдало 12 људи са посебним потребама.

По његовим речима, пловидбе Рајном нема, железнички и друмски саобраћај су у прекиду.

Активиран је каже и европски програм Коперникус који прати површину земље.

Имају актуелне слике и спасиоци су ангажовни из целе Немачке. Сигуран сам да цела ЕУ бити укључена у санирање последица, навео је он.

Додао је да је већ припремљен пакет помоћи, да су процене да ће он бити огроман ако се упореди са 2013. годином када су у поплавама страдале 23 особе.

Препорука је да се људи не приближавају угроженим подручјима а ни облама река, рекао је он.

Pocetak kraja
16.07.2021 • 13:27
Onako kako svet radi tako ce mu i biti. Nista se ne dogadja slucajno i nista nije bez razloga. Ovo je samo pocetak velikog stradanja ovozemaljskog zivlja koji se odade savakakvim perverzijama koje su nas dovele do ovoga sto nam se desava. Ovo je tek pocetak opomene da se vratimo vrednostima koje su nas cinile LJUDIMA a razlikovale od zivotinja i animalnih ponasanja koja se uvazavaju sa velikim pijetetima, kao da usvojismo cvrsto verovanje Darvinove teorije da je COVEK postao od majmuna.
Pocetak kraja
16.07.2021 • 13:41
Ako je to tako, znaci li da se vracamo precima Darvinove teorije postanka COVEKA, sto ce reci da uvazavamo ponasanja njihovih ponasanja? Sve nakaradnosti koje se desavaju u svetu su samo ostvarenje zelja onih koji ne priznaju BOGA kao stvoritelja Zemlje: Vodu, Prirodu, i sve sto zivi na njoj i Nebo i sve na njemu: Sunce Covekov zivotni saputnik, i Mesec i sve zvezde. Sve su ovo cinioci COVEKOVOG OPSTANKA NA OVOM OD BOGA DATOG NAM RAJA, da bi nam zivot bio lepsi i bolji. Ali mi to ne postujemo.
Pocetak kraja
16.07.2021 • 13:53
Zbog te nase bahatosti, prema svemu sto nam zivot znaci, placamo i tek cemo platiti svojim ponasanjem ono sto nas tek ceka. A cekaju nas tek velike vrucine, , pozari i paljevine; velike poplave, a u svemu veliko stradanje naroda; tek nam slede zaganjenja svih vodenih povrsina: reka, mora i okena, da ce malo zivota ostati u njima; nestanak zitnih polja, jer smo se potrudili da sve zagadimo. Nismo ni svesni sta nas sve ocekuje, a nastavljamo da se bahatimo i ponasamo macehinski prema blagodati.
Pocetak kraja
16.07.2021 • 14:04
Sve ovo sto nam rade oni koji ne misle dobro ovoj, prozvanoj Planeti, i COVEKU koji zivi na njoj, ako se ne trgnemo iz usnulog, njihovog, uljuljkivanja i leporecivih propagandi, da ce nam biti "bolje" ako nam je sve gore, i ne okrenemo se ISKONSKIM VREDNOSTIMA od naseg posrnulog opstanka, onda, MOZDA, i nismo bolje zasluzili. I na kraju da NAPOMENEM: Da nam tek pretstoje , posle ovih OPOMENA, velika stradanja u ratovima, a posle njih velike bolestine koje ce dokrajciti ovaj i ovakav svet.
EUR/RSD 117.1996
Најновије вести