Челси Менинг поново у затвору

ВАШИНГТОН: Бившој обавештајној аналитичарки америчке војске Челси Менинг јуче је наложено да се врати у затвор због одбијања да сведочи пред великом поротом, пошто је судији рекла да би радије "умрла од глади" него да сарађује с тужиоцима. 
c
Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW

Судија Ентони Тренга наредио јој је да остане у затвору у Александрији, или док не пристане да сведочи, или док мандат велике пороте не истекне за 18 месеци. Такође јој је изрекао новчане казне у износу од 500 долара дневно које ће почети да се наплаћују после 30 дана и 1.000 долара дневно после 60 дана.

Челси Менинг је већ провела два месеца у затвору због одбијања претходног позива да сведочи пред великом поротом која је истраживала случај Викиликс. Пуштена је прошле недеље када је истекао мандат велике пороте, али су јој тужиоци убрзо уручили нови судски позив за сведочење. 

Менингова је изнела више разлога за одбијање да сведочи, али у основи наводи да цео процес велике пороте сматра неприхватљивим. 

Адвокати Челси Менинг тврде да она не би требало да буде у затвору јер је доказала да ће одбити да сведочи без обзира на то колико дуго је у затвору. 

Према федералном закону, особа која одбије да сведочи може да буде осуђена само ако постоји разумна могућност да ће га затварање присилити на сведочење. Ако судија утврди да је затварање Менингове казна, а не корекција понашања, она неће отићи у затвор.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести