Челси Менинг ускоро излази из затвора, жели да помаже другима

ВАШИНГТОН: Челси Менинг издала је своје прво саопштење откада је бивши председник САД Барак Обама осудио на затворску казну у трајању од 35 године због објављивања поверљивих података у коме наводи да жели да помаже другима након што следеће недеље изађе из затвора.
maska celsi mening, epa
Фото: EPA (LAURENT GILLIERON)

Челси Менинг (29), трансродна особа у америчкој војсци, одлежала је скоро седам година у војном затвору Форт Левенворт, након што је осуђена да је објавила преко 700.000 поверљивих података, видео снимака, дипломатских преписки и извештаја са бојно поља Викиликсу 2017. године, што је била највећа објава таквих података у историји САД.

Њен случај постао је фокус дебате о тајновитости владе и постао је разлог окупљања присталица грађаснких слобода, који су казну видели као превише строгу и као начин да се узбуњивачи застраше од откривања владиних тајни.

"Први пут могу да видим своју будућност као Челси. Могу да замислим да преживим и живим као особа која јесам у спољном свету", рекла је Менингова у саопштењу које је издала Америчка унија грађанских слобода.

Она додаје да се нада да ће усвојити лекције које је научила, љубав коју је примила и нада се да ће радити да другима живот уцини бољим.

Бела кућа саопштила је да ће њена казна бити укинута 17. маја. Обама је Менингову помиловао у јануару, рекавши да је она преузела одговорност за своје злочине, а да је казна превелика у поређењу са другима који су осуђени за слична дела, наводи Ројтерс.

Републиканци су помиловање описали као опасан преседан, пише Ројтерс.

Менингова је рођена као мушкарац, јавности је првобитно била позната као редов прве класе америчке Војске Бредли Менинг, а након суђења за шпијунажу, Менингова се први пут изјаснила као жена.

Менингова је раније рекла да је објавила поверљиве информације због транспарентности и одговорности.

До сада је покушала да се убије два пута и тешко се носила као трансродна жена у војном затвору за мушкарце.

У свом саопштењу Менингова наводи да се у затвору суочила са периодима које је провела у самици и за ограниченом здравственом негом.

Адвокат Америчке уније за грађанске слободе, Чејс Станђио, који заступа Менингову рекао је да се она не осећа огорчено због времена које је провела у затвору.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести