Центар Гамалеј и АстраЗенека потписали меморандум о сарадњи

МОСКВА: Руски Национални истраживачки центар "Гамалеј", англо-шведска фармацеутска компанија "АстраЗенека", Руски фонд за директне инвестиције и компанија "Р Фарм" потписали су меморандум о сарадњи у борби против вируса корона.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

"Овакав однос према партнерству данас може да послужи као добар, убедљив пример удруживања научних снага, технологија, инвестиција ради заједничког циља - заштите живота, здравља и безбедности милиона људи на планети", рекао је у онлајн обраћању председник Русије Владимир Путин и честитао странама на потписивању докумената.

Директор Центра „Гамалеј“ Александар Гинцбург објавио је почетак заједничких клиничких испитивања комбинације руске вакцине „Спутњик В“ и препарата АЗД1222, који су развили „АстраЗенека“ и Универзитет у Оксфорду.

Он је рекао да заједничка клиничка испитивања вакцине против вируса корона неће захтевати много времена и великих улагања, пошто су вакцине сличне.

Обе вакцине направљене су на основу аденовирусних вектора, у које је уграђен протеин корона вируса.

Аденовируси су при том лишени способности репликације.

Гинцбург је рекао да компонента „Спутњика Ве“, која је показала средњу ефикасност већу од 91,4 одсто (и 100 одсто у тешким случајевима обољења), може да појачати имунолошки одговор код вакцинисаних препаратом АЗД1222, чија је просечна ефикасност претходно процењена на 70,4 одсто.

Извршни директор АстраЗенеце Паскал Сорио изјавио је да ће комбинација два лека омогућити флексибилност програма вакцинације.

"Ово ће бити јединствена сарадња у свету између два произвођача вакцина и надам се да ће нам ово омогућити најбољу заштиту", рекао је Сорио.

 

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести