Чешка одустаје од ублажавања мера, болнице преоптерећене

ПРАГ: Чешка влада је одустала од планова за ублажавање мера и отварање неприоритетних малопродајних радњи од следеће недеље јер пораст тежих случајева коронавируса врши велики притисак на здравствени систем у земљи.
Prag, Dnevnik/A. Brzak
Фото: Dnevnik.rs

Ројтерс преноси да је министар индустрије Карел Хавличек најавио овакву одлуку чешке владе данас на Твитеру.

"Ситуација са пандемијом није добра, британски сој се и даље шири. Због тога смо одлучили да за сада не отварамо продавнице које не раде, а о овоме ћемо поново расправљати следеће недеље“, написао је Хавличек.

Влада је размишљала о отварању продавница, а планира се и делимично отварање школа како би се деца вратила у учионице у марту, међутим, болнице су током последњих недеља имале значајно оптерећење новим болесницима од ковид-19.

Ројтерс наводи да је према данашњим подацима било слободно само 14 одсто кревета за интензивну негу и тешке случајеве у болницама широм земље, укључујући 149 места за пацијенте са ковидом.

Број хоспитализованих пацијената са корона вирусом у тешком стању достигао је 1.258, што превазилази рекордне бројеве забележене у новембру.

Према подацима из Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), Чешка са 10,7 милиона становника тренутно има највећу стопу заражености у Европи и пријављује просечно 968 нових случајева на 100.000 људи у последње две недеље, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести