Чешка тражи од СЗО хитну помоћ против налета короне

ПРАГ: Светска здравствена организација (СЗО)сложила се да пошаље хитни медицински тим у Чешку, на захтев владе док се болнице у земљи боре са налетом другог таласа коронавируса, а заражене су хиљаде медицинских радника.
prag ceska pixabay
Фото: pixabay.com

Чешка влада је прихватила понуду СЗО о активирању система хитног медицинског тима како би у земљу стигли тимови здравствених радника са циљем да подрже националне напоре, рекао је данас портпарол регионалне канцеларије СЗО за Европу, пренео је бриселски портал Политико.

Захтев СЗО уследио је након помоћи из САД, која се сложила да у Чешку пошаље војне лекаре и медицинске раднике.Позиву су се одазвали и волонтери, пренео је Ројтерс.Хиљаде здравствених радника ту Чешкој тренутно нису у могућности да раде јер су заражени - вероватно више од 10.000 њих, наводе АП и Ројтерс.

Са просечном стопом заразе од 1.586 особа на 100.000 људи, Чешка је на другом месту у ЕУ, иза Белгије, у случају инциденције, према Европском центру за превенцију и контролу болести.

Иако влада потврђује да још има довољно капацитета у одељењима за интезивну негу, признала је да се суочава са проблемима са зараженим здравственим радницима.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести