ЦГ: И Американац део групе која је планирала државни удар?

ПОДГОРИЦА: Црногорско Специјално тужилаштво за организовани криминал донело је наредбу за спровођење истраге против америчког држављанина Џозефа Асада (47), због сумње да је био припадник криминалне организације која је 16. октобра 2016. године планирала "терористичку акцију насилног рушења црногорске власти".
crna gora zastava pixabay
Фото: pixabay.com

Како пише подгоричка "Побједа", након седамнаестомесечне истраге и сведочења другог америчког држављанина, Брајана Скота, у судском поступку за покушај тероризма, црногорски полицијско-тужилачки тим повезаоје бројне детаље и открио директне везе и улогу Џозефа Асада у криминалној организацији коју су предводили руски држављани, агенти ГРУ, Едуард Широков и Владимир Попов, преноси CdM.me.

Осумњичени Асад, рођени Либанац са америчким пасошем, има пријављено пребивалиште у САД и није доступан црногорским органима гоњења, па ће уколико Виши суд донесе одлуку о притвору Министарство правде посредством Интерпола расписати за Асадом међународну потерницу.

Према писњу медија, умешаност Асада у октобарска дешавања у Црној Гори одавно је у фокусу Специјалног тужилаштва и зато је својевремено замолбеним путем тражено његово саслушање, али је Асад то избегао, позивајући се на Пети амандман Устава САД.Сведочење Брајана Скота, бившег агента ЦИА и власника компаније "Патриотик дифенс" група довело је до преокрета и отворило врата за отварање истраге против Асада. 

Скот је, сведочећи посредством видео-линка, истакао да је директно упозорио Асада да се не упушта у операцију у Црној Гори, али да је, упкос свему, он рекао да ће "обавити посао" који му је понудио Арон Шавив, израелски стручњак који је водио кампању Демократског фронта.

Посао који је преузео Асад није личио на пружање обичних консултантских услуга, већ прављење шеме евакуације са платоа испред Скупштине Црне Горе, извлачење из масе важних појединаца и њихово безбедно смештање на удаљену локацију одакле би могло да се даље води операција.

Портал "Антенам" преноси да је Асад био оперативац ЦИА петнаест година - од 1999 до краја 2014. године.У безбедносним круговима стекао је углед након више акција у којима је, радећи за приватне безбедносне компаније, имао важну улогу у извлачењу 149 ирачких хришћана из заробљеништва у Ираку.

Власник је компаније "Перегрини консалтинг" (Peregrine Consulting) специјализоване за разне врсте безбедносних услуга.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести