Да ли ће убиство Улофа Палмеа коначно бити разрешено?

СТОКХОЛМ: Интервју који је средином фебруара дао тужилац задужен за случај смртоносног атентата на некадашњег премијера Шведске Улофа Палмеа, неочекивано је пробудио наду становника те земље да ће, после више од три деценије, то убиство коначно бити разрешено.
svedska
Фото: pixabay.com
Палме је убијен 28. фебруара 1986. године у Стокхолму док се, са супругом Лизбет, враћао кући из једног биоскопа.
 
Непознати нападач пуцао им је у леђа из ватреног оружја, усмртивши премијера и ранивши његову супругу, да би потом побегао са лица места, а ни после 34 године напори истражитеља нису дали резултате и идентитет убице остаје мистерија.
 
"Верујем да ћемо бити у стању да предочимо околности у којима се догодило то убиство, као и ко је за њега одговоран. Мој циљ је да подигнемо оптужницу против некога до краја прве половине ове године, или закључимо истрагу", изјавио је тужилац Кристер Петерсон у интервјуу шведској државној телевизији.
 
Интервју је изазвао грозничаве спекулације и расправе криминолога и инстраживачких новинара, а стручњаци тврде да постоји низ могућих сценарија према којима би тужилац могао да обелодани име убице и истовремено закључи истрагу, а један од таквих сценарија је да убица више није жив, наводи европско издање интернет сајта "Политико".
 
Међутим, Петерсон је одбио да овим поводом да изјаву за "Политико", а главни полицијски истражитељ у овом случају рекао је да су саслушања у току и да верује да је разрешење Палмеовог убиства близу, али није желео да пружи више детаља о току истраге.
EUR/RSD 117.5790
Најновије вести