Добацивања посланици у парламенту Аустрије: Ниси у Босни!

БЕЧ: Аустријски парламент тренутно се бави ксенофобичним и сексистичким нападима на посланицу "Листе Пилц" Алму Задић, што је била једна од главних тема данашње седнице.
1
Фото: Youtube Printscreen

Њој је, на седници парламента, када је била за говорницом и обраћала се на ванредној седници посвећеној афери око Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ), један посланик довикао "Ниси у Босни", а други "Алма, код мене си безбедна".

Најпре је добацивање "Ниси у Босни. Не мешајте то" приписивано посланику Слободарске партије (ФПО) Вернерну Нојбауру, који је то одбацио, а увидом у протокол седнице, установило се да му је тај испад грешком приписан, пошто је те речи изрекао посланик Народне партије (ОВП) Јохан Редлер.

Задић, која је пореклом из Босне и Херцеговине, одговорила је на седници да не види какве везе има Босна са БВТ.

"То је безобразлук и није први пут да се моје порекло користи у дебати. То нема никакве везе са БВТ, а и није у сагласности са достојанством парламента", рекла је она.

Редлер, када се установило да је он био тај који је добацивао Задићки везано за њено порекло, поручио је да се није радило о увреди, и да он има "много позитивних искустава са Босном".

Он је казао да је потпуно у реду што је рекао јер је Босна несигурна земља са корупцијом и другим проблемима, не као Аустрија.

"Моја изјава није ксенофобична. Као прво ја сам члан групе пријатељства са Босном, као друго у мојој општини Бад Ерлах омогућио сам утичиште 20 босанских породица 1994...Имам породицу у Босни о којој се бринем, опремио сам болницу и станицу Црвеног крста у тој земљи", објаснио је Редлер.

Истакао је да није могао да слуша да неко приказује Аустрију као несигурну земљу, те да иде предалеко када неко ко је из Босне, ко познаје страхоте рата, и како изгледа несигурна земља, Аустрију карактерише несигурном".

Још једно добацивање посланици Задић изазвало је исту дебату. 

Посланик ФПО Волфганг Цангер, на оптужбе посланице "Листе Пилц" да се не осећа сигурно због рада министра унитрашњих послова Херберта Кикла, поручио је посланици "Алма, код мене си безбедна".

Задић је оценила да је то добацивање било сексистичко и да га треба осудити.

Шеф посланичког клуба "Листе Пилц" Бруно Росман осудио је ове испаде посланика владајућих партија и оценио да су "сексистички и расистички", те је затражио извињење.

Друга председница аустријског парламента Дорис Бурес критиковала је још током седнице начин којим се води дебата.

Она је казала да се све више нарушава достојанство парламента.

Према протоколу седнице, више од 30 пута је било добацивања од стране посланика током говора Задићке.

Председник парламента Волфганг Соботка поручио је да се јасно дистанцира од таквих добацивања и најавио да ће на идућој седници тематизовати овакво понашање посланика.

Vito Raski
14.06.2018 • 01:48
Ovo nije nikakva novina, jer je takva retorika u parlamentima, svuda u svetu zavladala. Ima toliko nedolicnih komentara i u ostalim demokratskim zemljama Zapada, samo sto se o tome ne pise toliko u novinskim dnevnim izdanjima, ne zato sto je to novinarima zabranjeno nego radi demokraticnosti drustva, da ne bi opterecivali siroki publikum takvim "beznacajnim sitnicama". Pre svega iz kultoroloskih razloga, a sto je ulicama gradova sve vise prosjacenja, nedolicnog ponasanja, i ostalih zapadnih vrednosti, to je samo radi siroke demokratije, koju osecaju najvise oni iz najnizeg staleza drustva. Tako i treba. Ako, oni u vrhu hijerarhije mogu da se ponose velikim prinadleznostima, moraju i oni sa ulice da imaju osecanje demokraticnosti i slobode u njoj. Posto sve vise nestaje srednja klasa, koja se interesovala za svetska i unutrasnja zbivanja, putem stampe, to sada nije potrebno da medijski korespodenti objavljuju svoja saznanja o svetskim a narocito untrasnjim zbivanjima, a posebno izvestaja sa sednica najvisih drzavnih poslenika. Jer oni koji sve vise setaju ulicama, radi jutarnje, dnevne i vecernje gimnastike, da ne bi zaboravili kako se hoda, upraznjavaju tu vrstu sportskih aktivnosti, tako da njima i nije potrebna bilo kakva obavestenost, sem povremenog izostravanja vida u povremenom zagledanju kontejnera. I dok oni iz raznih gavermenata iliti skupstina razvijaju najvazniji govorni organ, da ne kazem jezik, ovi dole, ulicni setaci, sticu kondiciju setajuci uzduz i popreko ulicama. STA DA SE RADI? TO NAM JE SAVREMNEO DOBA ZIVLJENJA. OPROSTITE - PREZIVLJAVANJA.
EUR/RSD 118.4071
Најновије вести