Додик: Кандидатски статус или ништа од договора у Бриселу

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће, уколико БиХ сутра или за 10 дана добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, бити испуњено све што је усмено договорено на недавном састанку у Бриселу са председником Европског савета Шарлом Мишелом.
milorad dodik YT
Фото: Youtube Printscreen

У супротном, истакао је, тај договор ће остати мртво слово на папиру и више се, каже, неће бавити тиме.

Он је истакао да је добра намера Мишела била да се види положај БиХ када је у питању добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Додик је за РТРС вечерас подсетио да су иницијативе за додељивање кандидатског статуса БиХ покренули и председник Словеније Борут Пахор, Хрватске Зоран Милановић, да подршку дају и премијер Мађарске Виктор Орбан, а да је ту и Србија која подржава овај процес.

Навео је да је општа оцена на том састанку била да се БиХ није кретала на путу ка ЕУ, а да су Срби најчешће помињани као кривци.

Он је поновио да стоји иза тога да, без обзира што у Бриселу ништа није потписано, уколико БиХ добије кандидатски статус, треба завршити неколико ствари у вези са три закона који се спомињу.

"Завршићемо, дајте нам статус кандидата и завршићемо у првом месецу", изјавио је Додик, истичући ако не буде кандидатског статуса, све о чему је причано у Бриселу, не важи ништа.

Српски члан Председништва истакао је да кандидатски статус подразумева да политички актери у БиХ могу сами решавати одређена питања, без интервенционизма, који је до сада био присутан.

"Кандидатски статус БиХ је предност и за Републику Српску јер то подразумијева јачање владавине права, а то значи Устав, поштовање Устава. У томе видимо неке своје акције, кретања", рекао је Додик и додао да је у Бриселу речено да је БиХ састављена од два ентитета и три народа.

Ако, казао је, БиХ не добије кандидатски статус за чланство у ЕУ заједно са Украјином, онда је то подвала БиХ и упитао по којем то критеријуму Украјина може да добије кандидатски статус.

"Да ли су то геополитичке размирице? Па и овде се више од 20 година врше геополитичке размирице. Мрцварите нас свих тих година, рушите нам Устав и Дејтонски споразум и то објашњавате онако како ви хоћете и на крају нам кажете да нисмо сазрели да будемо кандидат", рекао је Додик, пренеле су бањалучке Независне.

Према његовим речима, статус кандидата за чланство у ЕУ пуно не значи, али се њиме земља другачије позиционира.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести