Додик: Комшић саопштио Макрону приватни став

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, изјавио је да је хрватски члан Председништва, Жељко Комшић, изнео приватни став у разговору са председником Француске Емануелом Макроном.
m
Фото: EPA-EFE ANDREJ CUKIC

Комшић је изјавио за Алџазиру Балканс да је Макрону, током руковања испред Јелисејске палате, рекао да није тачна његова изјава да је БиХ темпирана бомба због претњи од повратника са сиријског ратишта.

"То није став Председништва. Оно што утврде три члана Председништва је став БиХ. То што прича Жељко Комшић његов је лични став", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Он је подсетио да Председништво БиХ није донело одлуку о билатералном састанку Комшића и Макрона.

"Комшић се налази на мултилатералном скупу којем присуствује и Макрон и сасвим је природно да су имали прилику да се поздраве и попричају. Није у реду да буде оспорен став председника тако моћне државе, али то је Комшићев избор. Ја то не бих тако урадио и да сам био у прилици рекао бих да му захваљујем на тачним оценама о том питању", рекао је Додик.

Не сматра, казао је, да је Макрон погрешио у оцени, те да и он зна да у БиХ нема јединства у вези са питањем радикалних исламиста.

"Обични људи у БиХ стрепе од тога. Данас имамо вест да се у БиХ враћа више од 200 људи. БиХ не може да збрине таквих 10 локалних људи, а камо ли оне који долазе са стране јер нема никаквог плана. Не бих волео да се практично покаже да је Макрон био у праву и учинићемо све да заштитимо наше грађане", рекао је Додик.

Комшић је рекао да је руковање са Макроном искористио као прилику да француском председнику каже и да је његова изјава о БиХ изазвала узнемиреност у тој држави.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести