Додик: Уредба Беле куће је недемократска

БАЊАЛУКА: Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Уредба Беле куће, која се односи на западни Балкан, није ни демократска, нити је у духу поштовања људских права и владавине права.
milorad dodik
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Додик је то рекао у телефонском разговору са амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном, уприличен на иницијативу америчког дипломате.

Нелсон је по налогу америчке администрације упознао председавајућег Председништва БиХ о овом документу.

Додик је изнео став да је поменута уредба још једно од средстава америчке администрације за моделирање односа у региону и да ће отежати дијалог бар када је реч о БиХ.

Додик је указао да је мишљења да су бошњачки политичари у Уредби видели средство за дисциплиновање Срба, те да ће у таквој атмосфери бити тешко осигурати нормалан дијалог.

Амбасадору Нелсону је пренео да је поверење Срба и Републике Српске у намере САД у БиХ пољуљано и да би било добро да се најпе поради на рехабилитацији америчког односа према Србима у целини.

У атмосфери поверења, истакао је Додик, биће лакше да се оствари продуктиван дијалог о важним животним темама у БиХ.

Додик је још једном пренео америчком амбасадору да се Република Српска не бави сецесијом, већ је њено опредељење да се бори за очување своје аутономије која јој припада по Дејтонском мировном споразуму, саопштено је из Кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Предсједник САД Џозеф Бајден потписао је јуче извршно наређење о додатним санкцијама против власти и појединаца који угрожавају мир, безбедност, стабилност или територијални интегритет било ког подручја или државе на западном Балкану, саопштила је Бела кућа.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести