Додику Плакета Сребренице, Бошњаци напустили седницу 

СРЕБРЕНИЦА:  Председнику Републике Српске Милораду Додику биће додељено највеће признање општине Сребреница - Плакете са златним грбом општине, одлучено је на данашњој тематској седници сребреничког парламента, коју су због те одлуке напустили бошњачки одборници. 
dodik, tanjug arhiva dkujundzic
Фото: Милорад Додик, фото. Танјуг, архива

Предлог Комисије о додели награда и признања поводом Дана општине усвојен је већином од 11 гласова и те награде ће бити додељене на свечаној седници Скупштине општине 11. марта у сребреничком Културном центру.

Усвајању овог предлога претходила је жучна расправа и непомирљиви ставови око доделе овог највећег општинског признања, па су бошњачки одборници напустили седницу, пренела је РТРС.

За највеће општинско признање предложен је председник Републике Српске Милорад Додик и за тај приједлог су се једногласно изјаснили и српски и бошњачки чланови Комисије за доделу награда и признања, те га проследили Скупштини општине на разматрање и доношење коначне одлуке о томе, као и о предлозима за доделу осталих награда ове општине.

Неки бошњачки одборници су се успротивили том предлогу и дошло је до дуже полемике и мноштва реплика и оспоравања, те "уцена" бошњачких одборника напуштањем седнице и да ће то довести у питање кредибилитет њених одлука.

Будући да није дошло до повлачења предлога за доделу награда, бошњачки одборници су напустили седницу, а у сали је остало 12 српских одборника од укупно 21 одборника колико броји сребренички парламент.

Предлог комисије о додели награда и признања поводом Дана општине, 11. марта усвојен је већином од 11 гласова.Владајућу коалицију у сребреничком парламенту до сада су чинили одборници СНСД-а, ДНС-а, СДС-а и клуба одборника СДА и СБиХ.

За одлуку о дођели награда и признања осим одборника СНСД-а, ДНС-а, СДС-а гласали су и одборници из ПДП-а и СРС који су у опозицији у овој Скупштини.Начелник сребреничке општине Младен Грујичић рекао је да је он предложио Додика за највеће општинско признање и да није хтео да повуче тај предлог на чему су Бошњаци инсистирали јер се они противе свему што је српско.

"Они се стално противе свему што носи српско име и стално раде на националној подели и подвајањима да би се додворили својим бирачима. ?а сам начелник свим грађана и желим да са свима сарађујем и да радим у интересу свих, међутим бошњачка политика у Сребреници води се из Сарајева и то доводи до раздора и неповерења", оценио је Грујичић.

Он сматра да неки бошњачки одборници желе да изврше притисак и удар на њега најавама да ће организовати протесте и инсценирати немире, те оцењује да су то бесмислице и да се на тај начин само може успорити развој ове средине што је некима циљ.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести