ДОГОРЕЛО ДО НОКАТА Грчки новинари започели 24-часовни штрајк због ниских плата

АТИНА: Највећи синдикат новинара у Грчкој ,Синдикат новинара Атинских дневних новина (ЕСИЕА), започео је јутрос у 5 часова једнодевни штрајк у свим медијским секторима који ће трајати до 5 ујутру у среду.
1
Фото: gencraft.com/ilustracija

Радио и телевизија нису преносиле вести, а интернет портали нису ажурирали своје веб странице, а штрајк је био од 5 ујутру у уторак до 5 ујутру у среду.

ЕСИЕА је саопштила да је против „анархичних услова рада и веома ниске плате”.

У саопштењу синдиката се наводи да је одбијање послодаваца у приватном сектору да пристану на колективне уговоре о раду „резултовало да радници примају оскудне плате“ које су „недовољне за задовољавање основних породичних и личних потреба”, преноси Дојче веле.

Синдикат је рекао да ниске плате врше притисак на новинарство и новинаре, а на крају и на поуздане и бесплатне информације, које су „камен темељац демократског функционисања”.

Проблем се погоршава повећањем инфлације. Атински недељник То Вима проценио је да су цене порасле за око 37 одсто у последње две године.

Медијски штрајк долази дан пре 24-часовних демонстрација Опште конфедерације грчких радника (ГСЕЕ). Овај синдикат захтева веће плате, повратак на колективно преговарање и мере против повећања трошкова живота.

Очекује се да ће акција ГСЕЕ првенствено утицати на рад јавног превоза, уз учешће радника у штрајковима у сектору „генерално високо до опште”.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести