Џонсон: Хвала Путину на лидерству, извините, Зеленском

ЛОНДОН: Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон захвалио се вечерас председнику Русије Владимиру Путину, уместо председнику Украјине Володимиру Зеленском, на "инспиративном лидерству", преноси "Индепендент".
boris dzonson / AP Photo Petros Giannakouris
Фото: Tanjug/AP Photo Petros Giannakouris

У првом обраћању као посланик током дебате у доњем дому британског парламента, Џонсон је рекао да је важно да, уколико Путин удвостручи агресију, и Британија "удвостручи одбрану Украјинаца".

Док је набрајао разлоге због којих се украјинска контраофанзива показује ефикасном, Џонсон се нехотице захвалио Путину на "инспиративном лидерству", пре него што се брзо исправио.

"Захваљујући херојству украјинске војске, делимично захваљујући оружју које поносно шаљемо, честитам мом пријатељу (Џејмсу Хипију, министру одбране) на ономе што ради британска војска, на оружју које шаљемо, листа је подугачка. Хвала такође, наравно, инспиративном вођству Владимира Путина", казао је Џонсон и стао.

Онда се исправио.

"Инспиративном вођству Володимира Зеленског, опростите. Руске снаге су претходних дана избачене из већег дела североистока Украјине, око Харкова. Под притиском су у Херсону на југу и немам дилему да ће Украјинци да победе", рекао је Џонсон.

EUR/RSD 117.3176
Најновије вести