Ђорђа Мелони: Нисам опасност за демократију у Италији

РИМ: Лидерка италијанске крајње деснице Ђорђа Мелони (45), која води у истраживањима јавног мњења уочи парламентарних избора 25. септембра, инсистира да неће представљати опасност за демократију ако постане премијерка.
i
Фото: Youtube Printscreen

Мелони тврди да је италијанска политичка десница недвосмислено осудила наслеђе фашизма, пренео је АП.

Она је одбацила као бесмислицу забринутост да би, ако њена партија "Браћа Италије" дође на власт, постојао ризик од антидемократског одступања или ауторитарног заокрета или да би земља могла да изађе из групе европских нација које користе евро као заједничку валуту.

Мелони је то изјавила у обраћању бирачима снимљеном на енглеском, француском и шпанском, коју је данас дистрибуирао њен изборни штаб.

Она је годинама критиковала бирократију Европске уније која, како је истицала, нарушава национални суверенитет.

Мелони је оценила да је апсурдно да ће влада десног центра са савезницима у кампањи, лидером Лиге Матеом Салвинијем и бившим премијером Силвијом Берлусконијем, угрозити спровођење реформи потребних за добијање свих 200 милијарди евра намењених Италији у фондовима ЕУ за опоравак од пандемије.

"Данима сам у међународној штампи читала текстове о предстојећим изборима који ће Италији дати нову владу, у којима сам описана као опасност за демократију, италијанску, европску и међународну стабилност", казала је Мелони седећи за столом и читајући обрахање строгим тоном.

Она је као глупост одбација медијске написе у којима се победа "Браће Италије" описује као катастрофа, која води ауторитарном заокрету и изласку Италије из зоне евра.

"Ништа од тога није истина", истакла је Мелони.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести