ДРАМАТИЧНО БАЈДЕНОВО ОБРАЋАЊЕ НАЦИЈИ: „Нећемо дозволити да Хамас и Путин победе, ово је преломна тачка у историји"

Амерички председник Џо Бајден обратио се вечерас нацији у ударном термину из Беле куће.
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Он је обраћање почео речима да се "сусрећемо са преломним тачком у историји".

"Ово је један од оних тренутака у којима ће одлуке које доносимо данас, обликовати будућност у деценијама које долазе", рекао је.

Подсетио је да се управо вратио из Израела где се састао са Израелцима који су преживели напад Хамаса 7. октобра, али и изразио саучешће породицама убијених.

"За мене као председника, нема већег приоритета од безбедности Американаца који су таоци", рекао је Бајден.

Истакао је да је Хамас ослободио "чисто непатворено зло у свет".

"Срце ми је сломљено због трагичних губитака палестинских живота, укључујући и оне који су погинули у експлозији болнице у Гази. А то нису урадили Израелци", додао је он.

Бајден је рекао да постоји ризик да се сукоби могу проширити на друге делове света, посебно на Блиски исток, због чега "одбијање помоћи Израелу и Украјини једноставно није вредно".

Штавише, он је упоредио милитантну групу Хамас са руским председником Владимиром Путином.

"Хамас и Путин представљају различите претње, али ово им је заједничко: и једни и други желе да потпуно униште суседну демократију. Путин негира да Украјина има, или да је икада имала, правну државност", рекао је Бајден.

Осврнуо се и на просечне Американце којима се ови сукоби чине далеким и подсетио зашто би требало да им буду важни.

"Осигуравање успеха Израела и Украјине од виталног је значаја за америчку националну безбеност", додао је Бајден.

Бајден обећао финансирање израелске ПВО

Амерички председник је саопштио да ће послати хитан захтев Конгресу да помогне у финансирању израелске противваздушне одбране.

"Потрудићемо се да Гвоздена купола настави да чува небо над Израелом. У Израелу морамо да обезбедимо да имају оно што им је потребно да заштите свој народ, данас и увек", рекао је и наставио:

"Пакет безбедности који шаљем Конгресу је посвећеност Израелу без преседана која ће изоштрити квалитативну војну предност ове земље" Стога Бајден поручује да САД морају одбацити све облике исламофобије и антисемитизма.

"Ви знате где припадате. Сви сте Американци", поручио је он муслиманским и јеврејским Американцима.

"Сви имамо право на дебате и неслагање", рекао је додајући да се Американци морају "одрећи насиља и љутње и једни на друге гледати као на суграђане Американце - "То раде велике нације и ми смо велика нација".

Бајден је говор завршио говорећи о свом тајном путовању у Украјину преко Пољске на којем је био раније ове године како би исказао своју подршку украјинском лидеру Володимиру Зеленском и Украјини.

"Јачи смо неко икада пре. Америка је и даље светионик света. И даље. Не смемо дозволити да ситна, пристрасна, љута политика стане на пут нашој одговорности као велике нације. Нећемо дозволити да Хамас и Путин победе", закључио је Бајден у свом говору.

Euronews

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести