Ђукановић: СПЦ у ЦГ чува инфраструктуру "велике Србије"

САРАЈЕВО: Црногорски председник Мило Ђукановић поновио је да Српска православна црква са своје три прекограничне епархије, од укупно четири колико их има у Црној Гори, чува инфраструктуру "велике Србије“, те да је то више политичка него верска организација.
milo djukanovic
Фото: Tanjug/AP (D. Vojinović)

Дакле са своје четири епархије у Црној Гори, од које су три прекограничне, она зацртава простор 'велике Србије' и на тај начин потцртава оно што је њена мисија", рекао је Ђукановић за сарајевску Н1 тв.

У духу онога што је континуирано деловање Српске православне цркве и њихово поимање црногорског националног идентитета да Црногорци не постоје као нација, не постоји Црногорска православна црква, да нема црногорског идентитета, да је независна Црна Гора пролазна творевина и резултат ето неких незрелих људи који су се поигравали, али ће временом доћи све на своје јер је то у складу са њиховим основним начелом - а то је да су државе пролазна, а црква је старија од свих, навео је Ђукановић.

Црква је, казао је, та која управља процесима, а њена мисија је да, "када државне политике направе грешку, а по њима је независност Црне Горе грешка, грешка Србије која је то дозволила, ту је црква да то временом исправи".

Упитан какав је улога митрополита Амфилохија у томе, Ђукановић каже да је његова улога онаква каква може да буде улога "човека који се налази на важном месту у хијерархији Српске православне цркве" и чија је матрица деловања каквом је описао.

Мање је верска него политичка организација. Бави се више политичким него верским питањима. Он има улогу, доста је током периода допринио јачању Српске православне цркве, казао је и додао:

Било је ту и светлих тренутака. Подржао је демократске промене у Србији, отклонио је црногорске државне политике од Милошевићеве политике. Био је суздржане позиције уочи референдума 2006. године мада знам да је његов став дубоко против независности Црне Горе. Након тога се континуирано испољавала његова мисија Српске православне цркве у Црној Гори.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести