Две трећине Американаца против Трампове реторике на Твитеру

ВАШИНГТОН: Већину Американаца плаши нуклеарни развој Северне Кореје, две трећине грађана САД сматра да "рат речима" председника те државе Доналда Трампа о лидеру Северне Кореје погоршава ситуацију, док мање од 10 одсто испитаника сматра да побољшава ситуацију.
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP
Фото: Tanjug

Анкету је спровео АП-НОРЦ Центар за истраживања јавних послова, а спроведена је седам дана након што је Трамп лидера Северне Кореје Ким Џонг-уна назвао "ракеташем", запретивши потом 19. септембра да ће му "тотално уништити" државу ако САД буду морале да се бране.

Једна од испитаника, Дајена Иган из Лос Анђелеса, која себе описује као умерену републиканку, рекла је да је све то чини "веома нервозном"."Не знате где је њима црта и када ће рећи ''притиснућу дугме"'', рекла је она.Анкета указује на то да око 65 одсто Американаца сматра да су Трампови коментари погоршали ситуацију између САД и Северне Кореје. Само осам одсто испитаника сматра да он ситуацију чини бољом.

Да су Трампови коментари погоршали ствари сматра 89 одсто демократа, 59 одсто независних и 38 одсто републиканаца.Упркос томе што могућност Северне Кореје да погоди мету у САД нуклеарним оружјем остаје дискутабилна, многи од испитаника су забринути у вези са нападом на територији Америке.

Око 67 одсто Американаца су веома или екстремно забринути због претње коју нуклеарни програм Северне Кореје представља по Америку. Четири од десет испитаника су забринути конкретно за претњу на месту где живе, а више таквих има у урбаним деловима."Он (Трамп) ће бити негде на безбедном месту. Ми немамо где да идемо. Страшно је", рекао је Ентони Лирој Вотерс (61) који живи у Северној Калорини, 50-ак километара од нукеарне електране.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести