DW:Свако може да купи држављанство ЕУ

БОН: У Бугарској је недавно раскринкана преварантска мрежа која је за новац фалсификовала сертификате о бугарском пореклу те се тако преко Бугарске стицало држављанство ЕУ, а оно се, како пише Дојче веле, може и легално купити.
r
Фото: pixabay.com

Држављанства ЕУ или неограничене боравишне дозволе ЕУ спадају у оне које је на целом свету најтеже добити и због тога је велика потражња довела до стварања илегалног тржишта на којем корумпирани службеници многих земаља ЕУ зарађују новац фалсификовањем докумената, наводи се у тексту.

"И, као да то није довољно, многе земље ЕУ хоће да и званично дођу до уносне зараде и зато под именом ''Златна виза'' тргују држављанствима и боравишним дозволама - згрћући милијарде", наводи се у тексту.

Последњи случај недозвољених махинација је забележен у Бугарској.

Почетком прошле недеље, тамо је притворено двадесетак службеника који су годинама издавали доказе о бугарском пореклу грађанима Македоније, Молдавије и Украјине, зарадивши тако хиљаде евра.

Они који имају такав доказ, по закону могу да стекну бугарско држављанство.

За издавање сертификата је задужен уред за Бугаре у иностранству САБА. Почетком ове недеље је смењен шеф тог уреда Петар Харалампијев, националистички политичар који се сматра вођом корумпиране мреже.

Све то је заправо већ годинама познато, а то што је сада дошло до хапшења, вероватно је део интерне борбе за моћ у влади, истиче се у тексту.

При томе Бугарска није једина земља у којој се то ради.

Према истраживањима локалних медија, и у Румунији и Мађарској се већ годинама тргује лажним сертификатима о пореклу.

Систем који се у ЕУ зове „Златна виза" није ништа мањих димензија. По том систему, држављанство неке од земаља ЕУ, или трајну боравишну дозволу, може да добије онај ко - довољно плати или инвестира.

Половина земаља ЕУ, међу њима Бугарска, Грчка, Велика Британија, Летонија, Литванија, Малта, Аустрија, Португалија, Шпанија, Мађарска и Кипар, нуде такве програме.

На тај начин је у протеклих неколико година купљено најмање 6.000 држављанстава и 100.000 боравишних дозвола, преносе организације „Транспаренси интернешнал" и „Глобал витнес" у заједничком извештају објављеном почетком октобра.

Укупан приход од тако продатих докумената изности најмање 25 милијарди евра.

Програм „Златне визе" поспешио је прање новца и пружио уточиште криминалним бизнисменима, навеле су ове организације, уз препоруку да ЕУ хитно укине ову праксу, пренео је Дојче веле.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести