ЕК: Вакцине свим земљама чланицама ЕУ истовремено

БРИСЕЛ: Европска комисија преговора са произвођаћима потенцијалних вакцина портив Ковид19 "у име целе ЕУ", и нема "паралелних преговора земља чланица са фармацеутским компанијама", кажу у Бриселу.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com

Поводом најава неких земаља чланица о различитим треминима за почетак вакцинације против Ковид 19, у ЕК наглашавају да ће вакцине бити доступне свим земља чалницама у исто време и под истим условима.

"ЕУ заједно преговара са компанијама које развијају вакцине и закјучујемо заједнички уговор с њима. Када вакцина добије ''зелено светло'' и ауторизацију Европске агенције за лекове, онда земље чланице могу да почну да наручују вакцине", каже портпарол Комисије Стефан де Керсмекер.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ће се прве ауторизације за вакцине против Ковид19 за употребу на територији ЕУ дати до краја децембра 2020. године.

Истовремено, у ЕК кажу да нису у могућности да дефинишу колико брзо ће се након ауторизације вакцине вакцине наћи у продаји.

"Када ће се тачно вакцине наћи на тржишту и бити спремне за куповину зависи од процедура, али ми покусавамо да радимо што је брже могуће имајући у виду безбедносне преопруке", наводе у Комисији.

У Бриселу наводе да након што Европска агенција за лекове да ”зелено светло” у другој половини децембра, Комсија мора да да своју дозволу за стављање вакцина на тржиште ЕУ.

У оквиру ЕУ стретегије вакцинације, у Бриселу инсистирају да се за потребе земаља чланица преговара са фармацеутским компанијама које ће своју вакцину производити на територији Европе.

Наглашава се да ће све земље чланице у исто време и под истим условима добити одобрене вакцине које, по потреби, могу да поделе и трећим државама на основу билатералних споразума.

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести