ЕК замрзла 22 милијарди евра за Мађарску због владавине права

БРИСЕЛ: Европска комисија саопштила је да ће задржати свих 22 милијарде евра из фондова за кохезиону политику ЕУ за Мађарску док њена влада не испуни услове који се односе на владавину права и поштовање људских права.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Износ од 22 милијарде евра је сума која је намењена Мађарској из "кохезионих фондова" ЕУ и које земља треба да добије из дугорочног буџета ЕУ између 2021. године и 2027. године. Одлука да се задржи цео износ за земљу донета је јер су у четвртак Комисија и Будимпешта потписали такозвани споразум о партнерству у којем се детаљно наводи како ће се трошити новац из буџета ЕУ, као и 11 оперативних програма у оквиру кохезионе политике.

„Наставићемо да радимо са мађарским властима на превазилажењу ове ситуације“, рекла је Елиса Фереира, комесарка ЕУ за кохезију и реформе.

Мађарска и ЕУ су већ годинама у сукобу око владавине права, корупције, третмана сексуалних мањина, образовања и миграцијске политике. Поред кохезионих фондова, ЕУ је такође замрзла 5,8 милијарди евра донација за Мађарску из фонда ЕУ за опоравак а новац неће бити испоручен све док влада крши независност правосуђа.

Приступ европском финансирању за државе чланице је од краја 2020. године условљен је поштовањем владавине права и основних вредности

ЕУ. У априлу 2022. године покренут је такозвани поступак „унакрсне усклађености“ против Мађарске који омогућава да се обустави исплата европских фондова држави чланици, када она крши принципе владавине права а тиме наноси штету финансијским интересима ЕУ.

Европска комисија је 30. новембра 2022. године поновила свој захтев упућен државама чланицама 18. септембра 2022. да блокирају милијарде евра намењених Мађарској у оквиру европских фондова, затим то потврдила 9. децембра ове године. Државе чланице су 12. децембра прихватиле предлог и замрзле 6,3 милијарде евра за Мађарску.

Комисија је одобрила мађарски план опоравка и отпорности јер се земља обавезала да ће спровести низ реформи и да ће применити 17 услова задатих од Комисије а који су повезани са правосуђем и корупцијом на високим нивоима.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести