ЕК: Западни Балкан још да сачека на слободно путовање у ЕУ

БРИСЕЛ: У Европској комисији поздрављају напредак који земље Западног Балкна остварују по питању епидемиолошке ситуације и вакцинације, али поручују да треба бити стрпљив до коначног стављања региона на листу ”безбедних” земља за чије грађане неће важити рестрикције за улазак у ЕУ.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

”Не желимо да стварамо ситуацију у којој ће се грађани Западног Балкана треитирати лошије него што то омогућава здравствена ситуација у региону. Али ЕУ не жели да угрози ни на један начин напредак који је направљен у борби против пандемије, а све то како бисмо што пред дошли у ситуацију да се решимо свих рестрикција и дозволимо свима могућност путовања”, каже портпарол Комисије, Аделбер Јанц.

На констатацију медија да су грађани Западног Балкана више од годину дана изоловани, а да последњи епидемиолошки подаци говоре да земље региона испуњавају основне критеријуме које је ЕК предложила као услов за стављање на листу ”безбедних” земаља, у Комисији кажу да разумеју очекивања грађана Западног Балкана, али и да је на земљама чланицама да донесу одлуку о проширењу листе која се ревидира сваке две недеље.

”Савет ЕУ у обзир узима читав списак критеријума, не само укупан број случајева по глави становника, већ и трендове по питању нових случајева, броја тестирања, проценат позитивних при тестирању као и укупан одговор на ковид-19. У питању је више глобална, а не чисто нумеричка процена, која је у потпуности у рукама земаља чланица", објашњава Јанц.

Он подсећа да је Комисија препоручила земљама чланицама да дозволе путовања у ЕУ за све путнике који су примили вакцине које је одобрила ЕМА и да то већ сада омогућава путовања за велики број грађана са Западног Балкана.

”Не доводимо у питање нашу посвећеност Западном Балкану, поготово када је реч о слободном безвизном путовању. Само покушавамо да сузбијемо пандемију која и даље прети упркос напретку у здравству и вакцинацији”, закључује Јанц.

У Комисија додају да не би требало ”у исти кош” стављати питање политике проширења ЕУ и борбу портив пандемије односно да би била велика грешка да се на основу политичких разлога, као што је подршка проширењу на Западни Балкан, занемарује успостављени механизам за борбу против пандемије у ЕУ.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести