ЕКО КАТАСТРОФА У ЧИЛЕУ После јаких киша пукла брана, ИЗЛИЛА СЕ ТОКСИЧНА ВОДА ИЗ РУДНИКА

КАБИЛДО: Док обилне кише настављају да пустоше Чиле, пресецајући читаве делове те земље и уништавајући хиљаде домова, област Кабилдо у централном Чилеу се суочило са пуцањем бране на рударском јаловишту, разливањем тешких метала по читавом подручју и тровањем околних извора воде.
a
Фото: Tanjug (AP Photo/Esteban Felix)

Како је саопштила је чилеанска агенција за животну средину СМА, током ноћи 13. јуна токсичне воде почеле су да се изливају из јаловишта која припада руднику бакра Лас Сенизас због јаких киша, излажући ризику оближња водоизворишта, укључујући реку Ла Лига, преноси Ројтерс.

Изливање токсичних материја је веома узнемирујуће за ову заједницу. Нико не воли да живи с јаловиштем иза своје куће, рекао је Виктор Доносо, локални званичник Кабилдоа.

Чиле је највећи светски произвођач бакра, а Кабилдо је пољопривредно подручје познато по производњи авокада и данас многи становници страхују због утицаја озливања јаловишта.

Признајем да је било грешака у нашем управљању, рекао је Андрес Монарде, оперативни менаџер рудника Лас Сенизас током састанка са локалним становништвом.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести