Експерти: Трампова администрација подрива светску економију

МИНХЕН: Годину дана после победе Доналда Трампа на председничкиом изборима, међународни економски стручњаци оцењују да амерички председник негативно утиче на светску економију. 
dolar
Фото: pixabay.com

Такву оцену је дало 73,9 одсто учесника у анкети коју је спровео институт Ифо из Минхена међу 929 економских експерата из 120 земаља, наводи се у саопштењу немачког института.

Осим тога, 57,6 посто анкетираних стручњака мишљења је да влада САД-а негативно утиче и на америчку економију, и да су социјална правда и заштита климе најтеже погођене области. 

Према Светском економском истраживању, 73,5 одсто експерата широм света и 61,2 процента стручњака у САД верују да ће од најављених политичких мера и оних које су до сада спроведене највећи губитак претрпети сиромашни.

Трампова администрација је такође добила слабе оцене у области међународне трговине, сарадње са мултилатералним организацијама, као и за активности на обезбеђењу мира и сигурности. 

Експерти у суседним земљама, Канади и Мексику, али и у Ирској, тврде да због политике  САД посебно лоше последице трпе њихове државе.

Међутим, октобарски резултати Светског економског истраживања показују да амерички стручњаци сматрају утицај Трампове администрације на домаћу економију  мање негативним. Само 38 одсто стручњака у САД изјавило је да Трампов кабинет  има негативан економски утицај на домаћем нивоу.

Али, и они сматрају да је његова администрација неефикасна или да штети америчкој унутрашњој политици. 

Експерти у САД најмање штетне последице виде у политици запошљавања, коју само 8,0 процената испитаника оцењује негативно, а 84 одсто је сматра неефикасном.

Када је реч о мерама за побољшање пословне климе, негативну оцену је дало њих 11,1 посто, док их је 51,8 одсто оценило неефикасним, а активности на смањењу бирократије негативно је оценило њих 8,0 процената, а неучинковитим 68 одсто анкетираних, наводи се у саопштењу Ифо института.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести