Еквадор укида азил Џулијану Асанжу?

ВАШИНГТОН: Еквадор је све ближи одлуци да укине азил оснивачу Викиликса Џулијани Асанжу и избаци га из своје амбасаде у Лондону, објавио је амерички истраживачки новинар Глен Гринвалд. 
Dzulijan Asanz Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Еквадорски председник Ленин Морено у петак је посетио Велику Британију где се састао се тамошњим званичницима како би направио споразум под којим би азил Асанжу био укинут, а он предат британским властима, објавио је Гринвалд на својој интернет страници Интерсепт.

Он наводи, позивајући се на изворе блиске еквадорском председнику и министарству спољних послова, да би већ почетком наредне недеље Асанж могао бити избачен из амбасаде Еквадора. 

Аустралијски држављанин Асанж налази се у амбасади Еквадора од 2012. године, након што је у Шведској оптужен за сексуални напад. Унутар амбасаде он не сме да буде ухапшен.

Шведска је у међувремену одустала од оптужнице, али му у Британији и даље прети хапшење јер се тада није одзазвао на судски позив.

Асанж је тада веровао, као уосталом и сада, да ће, ако напусти зграду амбасаде, бити изручен САД где ће бити испитан о активностима Викиликса.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести