ЕП тражи оставку премијера Малте због убиства новинарке

СТРАЗБУР: Европски парламент је данас усвојио резолуцију којом тражи да малтешки премијер Џозеф Мускат мора да поднесе оставку због опасности да угрози истрагу о убиству новинарке Дафне Каруане Галиције која је истраживала случај корупције у који су били уплетени и премијерови сарадници.
malta, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Rene Rošignaud)

Све је већи притисак на Муската да поднесе оставку након што су њему блиски људи у влади повезани с истрагом о убиству Каруане Галиције, убијене у експлозији бомбе постављене у њен аутомобил у октобру 2017.

Она је на свом блогу оптуживала малтешке политичаре за корупцију.

Европосланици су забринути због веродостојности истрага око убиства малтешке новинарке и недостатка напретка у повезаним оптужбама, преноси хрватски портал Индекс.хр.

У резолуцији усвојеној с 581 гласом за, 26 против и 83 уздржаних, Европски парламент је упозорио да, све док премијер остаје на дужности, постоји стварни ризик од угрожавања истрага.

Текст резолуције упућује на оптужбе за корупцију и прање новца против малтешког премијера, посебно против шефа његовог кабинета и бившег министра туризма, осталих чланова владе, као и приватних фирми и појединаца повезаних с њима.

Посланици жале што паралелне истраге нису напредовале или нису ни покренуте, известио је Европски парламент.

"Догадаји на Малти последњих година довели су до озбиљних и трајних претњи владавини права, демократији и темељним правима", поручио је парламент наглашавајуци забринутост због слободе медија, независности полиције и правосуђа, слободе мирног окупљања и деобе власти.

Парламент такође тражи да се укину малтешки програми за доделу држављанства и права боравка улагачима јер они заправо подразумевају продају грађанства ЕУ и представљају озбиљан ризик за борбу против прања новца и прекограничног криминала те за интегритет шенгенског простора, наводи се у саопштењу.

Европосланици су у резолуцији поздравили и оснивање годишње награде "Европска награда за истраживачко новинарство - Дафне Каруана Галиција". По убијеној малтешкој новинарки раније је названа и дворана Европског парламента у Стразбуру у којој се одржавају конференције за медије.

Мускат је почетком децембра, као одговор на растући притисак због убиства новинарке најавио да ће се повући у јануару. У обраћању нацији казао је да ће поднети оставку након 12. јануара, цим његова владајућа Лабуристичка странка идућег месеца изабере новог лидера.

Тиме је одбацио позив да одмах поднесе оставку што су тражиле хиљаде људи које су изашле на улице Валете.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести