ЕП: Увести минималне зараде у ЕУ

Европски парламент данас је усвојио резолуцију о смањивању разлика и сузбијању сиромаштва међу запосленима, у којој тражи увођење минималне зараде, једнакост услова рада за све, укључујући и дигиталне послове, као и укидање различитих плата за мушкарце и жене.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

Начело да са запослењем нестаје сиромаштво не важи у секторима с ниским примањима, као ни за оне који раде у несигурним и нетипичним радним условима, истакли су европосланици, затраживши увођење минималне плате и једнаке услове рада за све.

Резолуција о смањењу неједнакости, с посебним нагласком на сиромаштво упркос запослењу, усвојена је на пленарној седници са 365 гласова за, 118 против, уз 208 уздржаних, објавио је Европски парламент, преноси Хина.

Посланици су подржали предлог Комисије о директиви ЕУ о минималним платама, оценивши га важним кораком како би се осигурало да сви могу зарађивати за живот од свога рада, а позвали су Комисију и државе чланице да у општи циљ окончања сиромаштва у ЕУ укључе и спречавање сиромаштва међу онима који су већ запослени.

У расправи је истакнуто да директива треба да обезбеди да прописане минималне плате увек треба да буду изнад прага сиромаштва, као и да послодавци од минималне плате не би требало да одбијају трошкове као што су смештај, обавезна одећа, алати, лична заштита и друга опрема.

Услови рада требало би да буду исти за све, па тако и за оне који раде путем дигиталних платформи, због чега су посланици као важан елемент сузбијања "сиромаштва упркос запослењу" навели законодавни оквир о минималним условима рада за све раднике.

Тај законодавни оквир укључивао би и облике рада у дигиталној економији које често карактерише неизвесност. На раднике у том сектору такође би требало да се примењују постојећи закони о раду и одредбе о социјалној сигурности, као и могућност колективног преговарања, наглашава се у резолуцији.

Током расправе је упозорено да 95 милиона Европљана живи у опасности од сиромаштва, упркос томе што је Европска унија једно од најбогатијих подручја на свету.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести