ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА у комшилуку! Болест се лако ШИРИ, а ево колико до сада има ЗАРАЖЕНИХ

Министарство здравља Румуније прогласило је епидемију малих богиња у земљи због алармантног пораста броја оболелих, са циљем да се олакша вакцинација деце.
temisvar
Фото: В. Ћурчин

Тренутно има око 2.000 случајева широм земље, пријављених у 29 округа, пренео је "Романиа џурнал".

Румунско Министарство здравља је, као одговор на све већи број заражене деце, прогласило епидемију малих богиња широм земље да би се омогућила вакцинација деце узраста од девет до 11 месеци и опоравак невакцинисане деце или деце која су непотпуно вакцинисана, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Министарство здравља ће, осим тога, спровести кампању подизања свести родитеља, у сарадњи са лекарима опште праксе, како би се унапредило придржавање програма вакцинације.

Мале богиње су заразна болест која се лако шири, посебно међу невакцинисаном децом, а у неким случајевима прогресија болести може бити тешка са могућим компликацијама, упозоравају надлежни из Министарства здравља Румуније.

У Румунији је првом дозом вакцинисано 78 одсто, а другом дозом 62 одсто деце која испуњавају услове, уз тренд смањења који траје више од једне деценије.

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести