Ердоган: Европа је умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији 

АНКАРА/САРАЈЕВО: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић присуствовали су данас у Анкари обележавању 14. годишњице смрти првог председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића у оквиу којег је приказана и премијера серије о животу његовог оца. 
Redžep Tajip Erdogan Foto: ANADOLIJA/Murat Kula
Фото: ANADOLIJA/Murat Kula

Обраћајући се присутнима, у Конгресном центру Бестепе, Ердоган је поручио да је "Европа умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији".

"Европа је умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији. Мртва тела невине деце на морским обалама надгробни су споменици западне цивилизације. Нажалост у последњих седам година европске вредности срушили су њихови носиоци, уништивши их једну по једну", рекао је Ердоган.

Бакир Изетбеговић је захвалио Ердогану и његовој супрузи Емини што чувају сећање на његовог оца Бакира и истакао да је признање Алији и његовој борби признање свим људима који су били уз њега.

Турска Босну и Херцеговину помаже несебично, као никада раније, помаже на њеном европском путу, ка чланству у НАТО пакту, у економском опоравку, изградњи инфраструктуре и изградњи бољих односа.

"Вредан је тај човек чувања сећања на њега. Ја сам гледао његову борбу изблиза. Он је прошао кроз два рата и два затвора - осам година ратова, девет година затвора. Ниједног дана га нису пуштали из затвора, пуштали су убице, силоватеље, али политичке затворенике никада нису пустили на један викенд да се одморе. Признање њему и његовој борби је признање свим људима који су били уз њега. Свим онима који су оставили своје животе у казаматима комунистичким или у блатњавим рововима током рата и агресије на БиХ", рекао је Изетбеговић, млађи.

Према његовим речима, та је борба резултирала тиме да је у БиХ сачуван ислам, да је сачуван бошњачки народ, да се он вратио свом идентитету, својој вери, култури, да је обновљена државност БиХ након 450 година, да поново има војску, те да рат, који је по свему требало изгубити, није изгубљен.

" Ако би се данас војни стручњаци удубили и размотрили тај однос снага оних који су нас напали и нас који смо се бранили, ми ти тај рат никако нисмо могли добити, ми смо морали изгубити тај рат", рекао је Изетбеговић, пренела је Агенција Анадолија.

Како је казао, Алија изетбеговић се увек носио са силама које су изгледале далеко надмоћније од њега и "које га никада нису поразиле".

Говорећи о односима између Турске и БиХ, Изетбеговић је казао да су Турци увек били пријатљи БиХ и помагали су јој колико су могли.

"Али, у неким деловима историје су били тако забављени својим проблемима да су помало заборављали на БиХ. Или су били јако заинтересирани да нам помогну али нису имали снаге да то ураде. Данас хвала Богу, Турска држава, турски народ, предвођени нашим пријатељем, Реџепом Тајипом Ердоганом су јако заинтересовани за БиХ и веома су снажни и могу да нам помогну. Помажу нас као никада у нашој историји", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је поновио причу о томе да је његов отац на самртној постељи Ердогану оставио БиХ у "аманет" и додао:

"Неки нису сретни због овако добре сарадње Турске и БиХ. Али шта им ја могу, док је Алијиних следбеника и док је Тајипових следбеника, док је нас двојице и док је оних који ће доћи после нас, ти односи ће бити такви и ако Бог да јачати".

EUR/RSD 118.5311
Најновије вести