Ердоган: Са САД ћемо унапредити мир и стабилност

АНКАРА: Турки председник Реџеп Тајип Ердоган написао је вецерас на Твитеру да је уверен да ће заједнички напори са САД унапредити мир и стабилност, након што су две стране постигле дговор о примирју на североистоку Сирије.
erdogan, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Burhan Ozbilici)

"Господине председниче, много више живота биће спашено када поразимо тероризам, који је архинепријатељ човечанства", написао је Ердоган, одговарајући на Трампов пост у којем је он поздравио постизање споразума, истичући да ће милиони живота бити спашени.

"Уверен сам да ће ови заједнички напори унапредити мир и стабилност у нашем региону", навео је Ердоган.

Споразум о примирју постигнут је у разговору Ердогана са америчким потпредседником Мајком Пенсом у Анкари, који је трајао више од четири саа.

Турска је 9. октобра, два дана након Трампове одлуке о повлачењу америчких трупа, покренула операцију "Извор мира" на северу Сирије која је почела ваздушним нападима на курдске снаге.

Анкара је навела да је циљ операције да се створи "тампон зона" ради заштите турске границе, у коју би сиријске избеглице могле да се врате из Турске, али и да се сиријски Курди, које Турска сматра терористима, потисну од границе измеју две земље.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести