ЕУ протерује 19 руских дипломата

СТРАЗБУР: Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ одлучио је да један број званичника Сталне мисије Руске Федерацији при ЕУ прогласи персонама нон грата, због "бављења активностима супротним њиховом дипломатском статусу".
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

У Бриселу наводе да се ради о 19 службеника Мисије Руске Федерације при ЕУ и да је генерални секретар Европске службе за спољне послове данас позвао руског амбасадора у ЕУ да му саопшти ту одлуку.

”Руске незаконите и реметилачке акције против интереса и безбедности ЕУ и наших држава чланица, укључујући кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године, неће остати без одговора. Зато сам данас одлучио да означим персонама нон грата један број званичника Сталне мисије Руске Федерације при ЕУ због бављења активностима супротним њиховом дипломатском статусу”, поручио је Борељ.

Борељ је у ванредним обраћању медијима поводом усвајања петог пакета санкција против режима у Москви додао да ЕУ проширује и списак санкционисаних поитичара, али и пословних људи и оних из пропагандног сектора.

”Ми не циљамо на Русе. Ми циљамо на Кремљ, политичке и економске елите које подржавају Путинов рат у Украјини.

Циљ наших санкција је да зауставимо непромишљено, нехумано и агресивно понашање руских трупа и да јасно ставимо до знања доносиоцима одлука у Кремљу да њихова незаконита агресија има велику цену”, закључио је Борељ.

Амбасадори земаља чалница ЕУ састаће се сутра у Бриселу како би и званично усвојили пети пакет санкција ЕУ који су данш најавили председница Европске комсиије Урсула фон дер Лајен и сеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести