Европол: Заједничком акцијом ухапшена 53 криминалца Даркнета

ХАГ: Заједничком акцијом седам држава чланица ЕУ, уз координацију Европола, ухапшена су 53 криминалца активна на Даркнету, који су били умешани у куповину и продају фалсификованих новчаница у еврима на илегалним пијацама “тамне стране” интернета, као што су АлфаБеј и Ханса маркет.
darknet
Фото: Tanjug (Wikimedia Commonos.com)

У успешно изведеној акцији, у којој су учествовале Аустрија, Чешка Република, Француска, Немачка, Грчка, Словачка и Шпанија, идентификована су и ухапшена 53 криминалца, а током 77 рација по кућама широм Европе заплењено је 2.049 фалисфикованих новчаница у еврима, саопштио је Европол.

Изузетни резултати заједничке акције доказују да анонимност на Даркнету више не постоји. Заједничким деловањем, европска заједница за спровођење закона, уз координацију Европола, послала је јасну поруку да имамо начина да идентификујемо криминалце и узвратимо ударац, чак и у областима Дарк веба, наводи се у саопштењу.

У фебруару 2017, аустријске власти раскринкале су илегалну штампарију новчаница у еврима у Бечу и ухапсиле једну особу, а подаци добијени током те операције претежно су били везани за фалисфиковање новчаница и трговину њима на Даркнету, објашњава Европол.

Међу заплењеним документима, истражитељи су пронашли детаље 22 различите европске и неевропске земље у које је ухапшена особа слала фалсификовани новац.

С обзиром на међународну природу случаја, Европол је координисао доступним информацијама и делио их са релевантним земљама, а уз то је и стратешки испланиран дан заједничке акције с циљем да се пресретну купци и продавци активни на најпопуларним пијацама Даркнета.

Период заједничке акције - од маја до јуна ове године - изабран је као период уочи међународних операција САД (ФБИ) и Холандије, напомиње се у саопштењу европске полицијске службе.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести