Европска комисија: Производња вакцина недовољна

БРИСЕЛ: Европска комисија оцењује да је ЕУ суочена са загушењем у производњи вакцина против Ковид19, али одбацује могућност да је са њихове стране дошло до пропуста када је у питању набавка односно спровођење вакцинације у ЕУ 27.
Vakcine Foto: Tanjug
Фото: Tanjug
”Суочени смо са још невиђеном пандемијом у Европи. У контакту само са земљама чланицама како би вакцинација у овим комплексним околностима прошла што је боље могуће”, кажу у Комисији.
 
Поводом најаве Европске агенције за лекове ( ЕМА) да ће јој бити потребно ”више података и времена” да процени и евентуално одобри тзв ”оксфордску вакцину” компаније ”АстраЗенака”, која је од прошле недеље већ у употреби у Великој Британији, у Бриселу наглашавају да имају пуно поверење у рад ЕМА.
 
”Фундаментално је да вакцине у ЕУ буду безбедне и ефиксне. Зато је важно да се провере од стране Европске агенције за лекове. ЕМА процењује податке што је брзе могуће, али не по цену квалитета”, каже портпарол Комисије, Стефан де Керсмакер.
 
Иако из ЕМА најављују да би до краја ове недеље требало да изађу са проценом вакцине компаније ”Модерна”, Немачка је затражила да се убрза одобрење за хитну употребу и ”АстарЗенека” вакцине.
 
У овом тренутку компаније ”Фајзер” и ”Бајнотек”, које за сада једине имају дозволу за тржишну продају вакцина против Ковид 19 у ЕУ, суочавају су са недостатком производних капацитета.
 
Земље чланице ЕУ већ разматрају да уместо предвиђене две дозе ”Фајзерове” вакцине дају што већем броју грађана прву дозу како би добили било какву заштиту од вируса. У ЕК наглашавају да је за потребе 450 милиона становника ЕУ 27 већ резервисано око 2 милијарде различитих вакцина против Ковид19, а да се у тренутној ситуацији ради на новим поруџбинама из компанија ”Фајзер” и ”Модерна”.
EUR/RSD 117.3326
Најновије вести