Европски студенти масовно протестовали против климатских промена

БЕРЛИН: Хиљаде студената из целе Европе протестовало је данас у близини рудника угља у западној Немачкој, позивајући владе држава чланица ЕУ да предузму храбрије акције против климатских промена.
berlin
Фото: pixabay.com

Организатори су саопштили да је до 20.000 демонстраната из 16 земаља учествовало на митингу у немачком граду Ахену.

Они су носили разнобојне натписе и транспаренте са слоганима: "Ваша похлепа кошта нас наше будућности," "Климатска правда,то је оно што желимо," и "Зауставимо угаљ ", преноси АП.

Протест је уследио дан након што европски лидери нису успели да се договоре о плану да Унија до 2050. године привређује без емисије угљен диоксида.

Неколико великих европских земаља, укључујући Британију, Француску и Немачку, подржало је овај циљ, али земље на истоку које се ослањају на угаљ, као Пољска, блокирале су консензус о предлогу, који подразумева готово потпуно укидање употребе фосилних горива.

Говорећи након завршетка састанка лидера ЕУ у Бриселу, немачка канцеларка Ангела Меркел је истакла да "велика већина" 28 чланица ЕУ сада подржава тај циљ.

"Неколико других треба да потроши мало више времена на разраду како се то конкретно односи на њихове унутрашње мере", рекла је она, не наводећи конкретне државе.

Међутим, активисти су овај неуспех ЕУ да постигне јединствени став уочи самита о клими у УН у септембру назвали "срамотним".

"ЕУ је у опасности да буде повезана са међународно "изопштеним " државама када је клима у питању ,као што су САД и Бразил", рекао је Мохамед Адоу, стручњак за климатску политику у невладиној организацији "Кристијан ејд" и додао "Они морају да престану да се крију иза неколико држава које блокирају ако желе да излазе са тврдњама да имају било какво вођство на глобалној сцени. ''''

Данашњи протест одржан је у близини једног од највећих рудника угља у Немачкој. Рудник је постао фокус еколошких протеста последњих година, јер је његов оператер, комунално предузеће РВЕ, запретило да ће посећи оближњу шуму.

Након више месеци протеста студената и наглог пораста рејтинга у анкетама за немачку Зелену странку, канцеларка Ангела Меркел је искористила свој утицај да подржи предлог да целокупну економију учини климатски неутралном до 2050. године, што значи да неће бити емисије штетних гасова у атмосферу који изазивају ефекат стаклене баште.

Немачка влада одобрила је експертски предлог за окончање коришћења угља за електричну енергију до 2038., али активисти кажу да то није довољно брзо. 

Наредни протести се очекују на локалитету током викенда. Полиција је већ ангажовала стотине полицајаца и водени топ да би спречила да демонстранти блокирају овај огромни површински коп рудника и суседне електране, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести