Европски суд: Пољска да плаћа Чешкој 500.000 евра дневно

Европски суд правде саопштио је данас да ће Пољска морати да плаћа Европској комисији 500.000 евра дневно, све док не испоштује наредбу да затвори рудник угља у близини границе са Чешком.
w
Фото: Youtube Printscreen

Из Варшаве је саопштено да је казна "непропорционална" и да, упркос одлуци суда, неће затворити површински коп рудника Туров.

"Затварање тог рудника имало би негативе последице на енергетску сигурност милиона Пољака", саопштила је Влада Пољске, уз објашњење да се угљем из Турова производи око седам одсто електричне енергије у земљи, пренео је Политико.

Европски суд правде је у мају наредио да се обустави ископавање угља у Турову док не буде решена жалба Чешке, која је тражила његово затварање због загађења животне средине, а пре свега због угрожавања водотокова.

Пошто је то игнорисано, Чешка је у јуну тражила од Европског суда правде да казни Пољску са пет милиона евра дневно све док не обустави све радове у руднику, а данас је одлучено да казна буде десет пута мања.

Из Варшаве је данас поручено да је суд прекорачио своја овлашћења, због тога што нема право да се меша у безбедносна питања држава чланица Европске уније, у шта спада и енергетска безбедност.

У данашњем саопштењу Европског суда правде наводи се да ће одлука о захтеву Чешке да се нареди гашење рудника Туров "бити донета касније".

Председник синдиката рудара у Турову Војћех Илницки изјавио је да је данашња одлука суда "фикција" и позвао је владу да је одбаци "као срамну", а навео је и да су рудари спремни за "драстичне протесте".

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести