Фајзер-БиоНТек: Наша вакцина ефикасна 94 одсто

ЊУЈОРК: Фајзер Инц и БиоНТек СЕ саопштили су да подаци из Израела сугеришу да је њихова вакцина против ковид-19 ефикасна 94 процената у спречавању асимптоматских инфекција, што значи да би вакцина могла значајно да смањи пренос вируса.
fajzer vakcina
Фото: Pixabay.com

Компаније су такође навеле да најновија анализа података у Израелу показује да је вакцина била 97 одсто ефикасна у превенцији симптоматске болести, тешке болести и смрти, пренео је Ројтерс. Подаци су у складу са подацима клиничког испитивања вакцине у децембру која су показала да је вакцина Фајзера и БиоНТека ефикасна 95 процената.

Анализа је понудила и реалне доказе о ефикасности вакцине код високо заразне варијанте ковида-19 која је откривена у Британији и позната је као Б.1.1.7.

У Израелу је само ограничен број људи био заражен такозваном јужноафричком варијантом, познатом као Б.1.351, тако да није било могуће проценити ефикасност вакцине против те варијанте.

Израел је први у свету по броју вакцинисаних грађана, тако да је до јуче вакцинисано око 55 одсто од девет милиона становника вакцином Фајзер-БиоНТека, док су 43 процента добила обе дозе вакцине.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести