Фирме у Британији уводе четвородневну радну недељу

ЛОНДОН: Низ малих британских компанија увео је за своје раднике четвородневну радну недељу, усред актуелних идеја да мање рада може донети већу продуктивност и бољу равнотежу између живота и рада.
london tanjug.jpg
Фото: Tanjug

Стога све више послодаваца експериментише с давањем три слободна дана недељно својим радницима уз задржавање исте плате.

У последњих пола године то су већ учиниле компаније „Sinergy Vision“, „Elektra Lighting“, „Lara Intimates“ и „Intrepid Camera“. „The Wellcome Trust“ највећи је послодавац у Великој Британији који размишља о увођењу пробне фазе за својих 800 запослених, пише Гардијан.

Чини се да радници у Великој Британији због краће радне недеље нису имали никаквих проблема с изврšавањем радних задатака и поштовањем рокова. Штавише - посао им цвета, а стреса је мање. 

Било је ово шест лепих недеља с дугим викендима - рекао је Нил Ноулс, консултант у „Електри“, која је скраћену радну недељу увела у јануару.

Два од седам дана су једва довољна да се човек опорави од стресне недеље. Али три дана довољна су да се одморите, али и да имате довољно времена да радите нешто друго, додао је.

То је потврдио и Максим Гру из компаније „Interpid“ у Брајтону.

Ја учим француски, Роко се прикључио једној позоришној трупи, Хјуго проводи више времена у својој столарској радионици, а Сем прави робота, рекао је Гру.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести