Француска оптужује Иран за кршење резолуције СБ УН због тестирања ракете

ПАРИЗ: Француска је данас оптужила Иран за кршење резолуције Савета безбедности УН којом је одобрен нуклеарни споразум из 2015, након што је Техеран извршио пробу балистичке ракете дугог домета.
pariz
Фото: pixabay.com

Иран је представио четврту генерацију балистичке ракете "калибар", домета 2.000 километара, са бојевом главом тешком 1.500 килограма, пренела је данас иранска новинска агенција ИРНА.

 То је последњи у низу тестова балистичких пројектила и лансирања сателита, за које је Париз рекао да су забрињавајуćи с обзиром на „непрекидну ескалацију“ нуклеарног програма Техерана, преноси Ројтерс.

"Ове активности су све више забрињавајуćе у контексту континуиране ескалације иранског нуклеарног програма", саопштило је француско Министарство спољних послова.

 Резолуција Савета безбедности УН 2231 позива Иран да не спроводи „било какве активности“ у вези са балистичким пројектилима способним да испоруче нуклеарно оружје, али текст није довољно прецизан и оставља простора за различито тумачење, наводи Ројтерс.

 Западни званичници кажу, да иако су лансирања у супротности са Резолуцијом 2231, она не представљају кршење основног нуклеарног споразума из 2015. између Ирана, Британије, Кине, Француске, Немачке, Русије и Сад.

 Западне силе су посебно забринуте јер ограничења која је наметнуо Савет безбедности УН на ракете и сродне технологије трају до октобра 2023. године, након чега Иран може слободно да настави своју активност развоја балистичких пројектила.

Француско министарство је указало на ескалацију иранског нуклеарног програма само 10 дана пре састанка у Бечу Управног одбора Међународне агенције за атомску енергију, који чине представници 35 земаља.

„Активности Ирана представљају озбиљне и повеćане ризике од непролиферације без икаквог кредибилног цивилног оправдања“, наводи се у саопштењу министарства.

Такође се напомиње да Француска „очекује да Иран поштује своје међународне обавезе... и да оствари конкретан и опипљив напредак пре састанка Управног одбора“, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести