Француска: Ситуација са возачима камиона у ВБ катастрофална

Ситуација у вези са француским возачима камиона који су тренутно заглављени у Великој Британији након што су европске земље прекинуле транспортне везе због нових страхова од Ковид-19 постаје катастрофална
kamioni, tanjug
Фото: Tanjug/Video, ilustracija

ПАРИЗ: Ситуација у вези са возачима камиона који су тренутно заглављени у Великој Британији након што су европске земље прекинуле транспортне везе због нових страхова од Ковид-19 постаје катастрофална, рекла је портпаролка Француске националне федерације друмских превозника Ванеса Ибарлукеа.

"Они су заглављени у парковима камиона без тоалета - то постаје катастрофа. Ниједан возач не жели да испоручује у Велику Британију, тако да ће Велика Британија видети како ће јој теретни промет пресушити", рекла је Ибарлукеа, пренео је Ројтерс.

Велика Британија је данас одсечена од остатка Европе након што су њени најближи савезници прекинули саобраћајне везе са њом због страха од новог соја корона вируса, стварајући хаос породицама и компанијама само неколико дана пре окончања транзиционог периода.

Макрон: Појачаћемо опрез у вези са новим сојем КОВИД-19

ПАРИЗ: Француска треба да појача опрез у вези са ситуацијом КОВИД-19 у земљи, с обзиром на појаву новог соја вируса у Великој Британији, изјавио је данас председник Емануел Макрон.

Он је ово рекао председавајући владиним министарским састанком путем видео конференције, чије делове је пренела француска телевизија БФМТВ, наводи Ројтерс.

Председник Макрон ради на даљину из самоизолације, док се опорављао након позитивног теста на КОВИД-19 прошле недеље.

Француска је раније прекинуле ваздушне везе са Британијом због новог соја короне, а француски министар здравља Оливије Веран данас је рекао да је могуће да нови сој Цовид 19 већ циркулише том земљом, иако га тестови нису утврдили.

В. Британија: Рафови у радњама би могли да буду полупразни

ЛОНДОН: Британски ланац супермаркета Сејнзбери је данас упозорио да би ускоро рафови могли да буду полупразни, уколико се брзо не обнови транспорт са Европом, пренео је Ројтерс.

Робна размена са Европом је заустављена након што су Французи затворили тунел испод канала Ламанш.

Француска је затворила копнени, железнички и ваздушни саобраћај са Великом Британијом, како би зауставила ширење новог соја ковида 19, изузетно заразног, који се појавио у Енглеској.

"Уколико се ништа не промени, почећемо да виђамо празне рафове наредних дана, јер ћемо остати без намирница које увозимо из Европе", наводи се у саопштењу Сејнзберија.

Ова компанија је ургирала на британске и француске власти да се што пре договоре о решењу којим ће се одмах ослободити робна размена између Британије и остатка Европе.

Велика Британија је већ увела јаке рестриктивне мере, након што је премијер Борис Џонсон у суботу рекао да је мутирани, нови сој ковида 19 за 70 одсто заразнији од претходних.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести