ФРОНТЕКС: Повећан број миграната у односу на 2018.

АТИНА: Број илегалних миграната на острвима у источном Егеју је у порасту у односу на прошлу годину, показују подаци које је објавила полицијска агенција Европске уније Фронтекс. 
fronteks/Tanjug
Фото: Tanjug

"У првих седам месеци ове године, укупан број новооткривених миграната и избеглица на источном Медитерану смањен је за шест одсто у односу на исти период прошле године и достигао је бројку од 28.200 хиљаде", саопштено је из Фронтекса, а преноси грчки лист Катимерини. Међутим, додају да је, упркос укупном паду, број миграната и избеглица на егејским острвима порастао за четвртину у поређењу са истим периодом 2018. године.

Како наводе из Фронтекса, скоро 2.900 је ушло у Европу преко руте на западном Медитерану, што је раст од 22 одсто у односу на претходни месец."Огромна већина ових миграната долази из субсахарске Африке, али већина откривених на овој рути су били држављани Авганистана", додаје се у саопштењу Фронтекса.

У првих седам месеци забележан је пораст миграната од 25 одсто у односу на прошлу годину преко централно-медитеранске руте и реч је углавном о држављанима Туниса, Судана и Пакистана.

Када је реч о Западном Балкану, у јулу је откривено 460 покушаја илегалног преласка граница, док је у првих седам месеци ове године та бројка достигла вредност од 5.800.

Из Фронтекса закључују да су бројке удвостручене у односу на период пре годину дана.

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести