Галијашевић: БиХ је генератор хаоса у региону

БАЊАЛУКА: Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да БиХ није само небезбедна земаља за себе, већ и за регион и да је генератор хаоса и проблема целом региону, па и ЕУ.
d
Фото: Youtube Printscreen

Поводом четири године од убиства двојице припадника Оружаних снага БиХ у Рајловцу код Сарајева Галијашевић је за агенцију Срна рекао да ни тај, али ни други терористички акти нису расветљени, ни судски окончани, те да не постоји ниједна активност на утврђивању организатора, налогодаваца и финансијера мреже у којој су радили и Енес Омерагић и Нердин Ибрић, који је убио полицајца у Зворнику, преноси РТРС.

Истовремено, додао је, из Сарајева упорно покушавају да наметну различиту интерпретацију терористичких напада.

"Десио се терористички акт који је починио припадник селефијског вехабијског покрета. Они данас имају најмање стотинак вехабијских комуна и насеља који имају 22 паралелна џемата, одлазили су у масовном броју на сиријско ратиште, готово 360 бораца и више од 200 цивила - жена и деце", рекао је Галијашевић.

Он је додао да су "надлежне институције БиХ лагале када су смањивале број држављана БиХ који су отишли на сиријско ратиште" и оценио да БиХ нема ни институције вољне да се боре против тероризма.

"Политичком Сарајеву су сви непријатељи зато што Сарајево још стоји под ''стакленим звоном'' и не види како се свет брзо мијења и да пропагандна матрица по којој су оптуживали и подметали другима више не функционише. Ми смо вирус, ми ширимо заразу небезбедности регионом и изазивамо проблеме целој Европи", оценио је Галијашевић.

Како је навео, све то нас враћа на убиство два припадника Оружаних снага БиХ - Србина и Бошњака, младића у истој униформи који су покушали симболично да пошаљу поруку да може заједно да се живи и ради.

"Пуцајући у њих вехабије су показале да у ствари желе хаос, а СДА, која сав тај систем држи окупљен око себе и управља њиме, показала је да у ствари не жели заједнички живот и да подршком радикалним екстремистима, ометањем истрага и некажњавањем криваца у ствари само компликује наш живот", рекао је Галијашевић.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести