Галуп: Већина Албанаца би да напусти своју земљу

ТИРАНА: Чак 60 одсто грађана Албаније желело би да напусти своју земљу уколико би им се указала таква прилика, показали су резултати анкете Института за истраживање јавног мњења Галуп, преноси МИА.
1
Фото: Youtube Printscreen

Према подацима Галупа, такви резултати сврставају Албанију на четвртом месту између држава у свету чији грађани желе да емигрирају. Испред ње су само афричке земљ Сијера Леоне, Либија и Хаити, где је ниво сиромаштва између 54 до 70 одсто. 

У бројкама, то би значило да од укупно 2,87 милиона становника, колико има Албанија, чак 1,7 милиона жели да оде одатле.

Проценат грађана који жели да напусти Албанију је чак већи и од оног у неким државама захваћеним грађанским ратовима.

Међународни монетарни фонд недавно је објавио да је Албанији потребан увећан економски раст и инвестиције у приоритетним секторима, попут образовања и здравља, како би се умањиле тенденције о емиграцији.

О великом броју становника Албаније који желе да емигрирају говори и рекордан број албанских држављана који су аплицирали за исељеничку визу у САД.

У 2016. години за америчку зелену карту је апликацију поднело 246.129 албанских становника, док је следеће године тај број био рекордно повећан на 367.231.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести