Гејеви и бисексуалци убудуће добровољни даваоци крви?

Нова научна студија, из које стоји америчка Агенција за храну и лекове (ФДА), могла би да буде наредни корак ка одобрењу да геј и бисекс мушкарци могу бити добровољни даваоци крви, што је већ деценијама забрањено, пренео је НБЦ њуз.
davaoci krvi, Fonet
Фото: FoNet
Програм су покренуле три највеће организације за донацију крви, међу којима је и амерички Црвени крст.
 
Око 2.000 мушкараца, који су имали секс са мушкарцима, биће део студије у здравственим центрима у Сан Франциску, Лос Анђелесу, Мемфису, Тенесију, Атланти, Орланду, Флориди, Мајамију, Вашингтону и Батон Ружу.
 
Учесници студије морају имати између 18 и 30 година и да су имали бар једног момка у претходна три месеца, као и да су спремни да дају крв.
 
Зависно од резултата, ФДА ће одлучити да ли ће потенцијалним даваоцима крви бити дозвољено да дају драгоцену течност, јер ће се видети да ли постоје ризици инфекције током трансфузије од заразних болести, као што су ХИВ и Хепатитис Б.
 
Рестрикције за одређене даваоце крве постоје још од почетка осамдесетих, када се сида ширила Америком и када је ФДА издала доживотну забрану свим мушкарцима који су имали секс са другим мушкарцима, од 1977. године.
 
После масакра у Орланду, у ноћном клубу, 2016. године, више од 100 чланова Конгреса, од којих су неки били и познати сенатори, писали су ФДА да укине овакву одлуку.
 
"Не можемо да кажемо да неки људи могу да дају крв, а други не могу, само на основу њиховог сексуалног опредељења", рекао је бивши републикански сенатор из Орланда.
 
Према подацима Центра за превенцију и контролу болести (ЦДЦ), геј, бисексуалци и остали мушкарци који имају секс са мушкарцима су највише погођени ХИВ-ом у САД - 2018. године представљали су 69 одсто новоинфицираних пацијената овим вирусом у земљи, од 38.000, колико их је било те године.
EUR/RSD 117.1954
Најновије вести