ГЛАДНО више од 700 милиона људи на свету НЕ ЗНАЈУ КАДА ЋЕ, НИ ДА ЛИ ЋЕ ПОНОВО ЈЕСТИ

Глобална криза глади довела је до тога да више од 700 милиона људи не зна када ће и да ли ће поново јести, а потражња за храном неумољиво расте док хуманитарна средства пресушују, изјавила је шефица агенције за храну Уједињених нација.
g
Фото: pixabay.com

Извршна директорка Светског програма за храну, Синди Мекејн, рекла је на седници Савета безбедности УН, да је због недостатка финансирања та агенција била принуђена да смањи оброке хране за милионе људи и да је "још резова на путу",

- Сада живимо са низом истовремених и дугорочних криза које ће наставити да подстичу глобалне хуманитарне потребе - рекла је она и додала: - Ово је нова реалност хуманитарне заједнице - наша нова нормалност - и ми ћемо се бавити последицама у годинама које долазе.

Синди Мекејн, удовица покојног америчког сенатора Џона Мекејна, рекла је да се процењује да је скоро 47 милиона људи у преко 50 земаља само један корак од глади, а процењује се да од акутне потхрањености пати око 45 милиона деце млађе од пет година.

Према проценама WFP-а, из 79 земаља у којима делује агенција са седиштем у Риму, до 783 милиона људи - један од 10 светске популације - и даље сваке ноћи иде у кревет гладан.

К1/Танјуг

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести